Muurschildering vogels

Weer een nieuwe blog over een kunstopdracht, een muurschildering van 2 Afrikaanse vogels op een tak.
Deze mevrouw was op reis geweest naar Tanzania en had daar foto’s gemaakt van prachtige wilde dieren, waaronder 2 vogels met glanzende veren. Ze vroeg mij om deze op haar muur te schilderen. De ene vogel is een driekleurige glansspreeuw en de ander is een blauwe langstaartglansspreeuw. Het viel mij op dat deze vogels kleurige veren hadden met een metaalachtige glans, daarom heb ik in overleg met de opdrachtgever besloten om metallic verf te gebruiken voor het verenkleed van de vogels. Dit gaf een heel mooi, subtiel glimeffect.

Er zit erg veel detail en gelaagdheid in de schildering van de vogels. Het is geen grote muurschildering, maar wel een heel precieze nabootsing van de foto’s om ze zo realistisch mogelijk er uit te laten zien.
Ik maak altijd eerst een schets met potlood op papier om de houding van de dieren te bepalen, de verhoudingen van de dieren tot elkaar, de grootte van de tak etc.
In mijn muurschilderingen ontbreekt vaak de achtergrond, de muur zelf is dan de achtergrond. In dit geval is deze lichtgeel. De vogels zelf krijgen daardoor alle aandacht.
Dit was een mooie, gladde muur, een fijne ondergrond om op te werken.
Soms is het nodig om de muur eerst te ontvetten, in dit geval was de muur recent geschilderd en dus mooi glad en vet- en stofvrij.
Als de muurschildering af is en de opdrachtgever is tevreden, laat ik de verf een dag drogen en daarna spuit ik er met een spuitbus een laag vernis over. Dit zorgt ervoor dat de kleuren goed behouden blijven, ook als de zon erop schijnt. Verder is het makkelijk schoon te maken mocht er op geknoeid worden.
Deze vernis stinkt enorm en is niet gezond om in te ademen, dus ik draag dan een mondkapje en zet de ramen open. Na een paar uur is het droog en de geur weg. De muurschildering is af!

1 gedachte over “Muurschildering vogels”

  1. In 2004 heb ik Henriëtte gevraagd 3 vogels op mijn keukenmuur te schilderen. Daar geniet ik nog elke dag van. Na onze reis door de serengeti hadden we zoveel prachtige foto’s dat ik ben gaan uitzoeken waar ik Henriëtte kon bereiken om vogels en een jachtluipaard met kitten op muren te schilderen. Dit is in de tweede helft van 2021 allemaal gedaan. Het is weer prachtig geworden.
    Ze werkt heel netjes en nauwkeurig, met veel vakinhoudelijke kennis over kleurmenging en verfkeuzes.

    Beantwoorden

Plaats een reactie